Rak gruczołu krokowego: Badanie wpływu stosowania diety

Rak gruczołu krokowego: Badanie wpływu stosowania diety
images 13

W ostatnim przeglądzie poszukuje się związków między wyborem diety a rakiem gruczołu krokowego. Autorzy stwierdzają, że może istnieć związek między dietą opartą na roślinach a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka gruczołu krokowego, a także związek między przyjmowaniem pokarmu a zwiększonym ryzykiem.

Starsze osoby dorosłe jedzące obiad
Udział w zyskach z odsetek
Związek między dietą a chorobą nie odda swoich sekretów łatwo.
Według Narodowego Instytutu Nowotworów (National Cancer Institute), w tym roku w Stanach Zjednoczonych zanotowano 174 650 nowych przypadków raka gruczołu krokowego.

W Stanach Zjednoczonych około 11,6% mężczyzn otrzyma diagnozę raka gruczołu krokowego w pewnym momencie swojego życia.

Podobnie jak w przypadku innych rodzajów raka, naukowcy nadal odkrywają pełen zakres czynników ryzyka wystąpienia raka gruczołu krokowego.

Niektórzy naukowcy zwrócili się ku odżywianiu, ale – z różnych powodów – pomiar wpływu diety na chorobę jest notorycznie trudny. Na przykład spożycie pokarmu może ulegać dzikim wahaniom z dnia na dzień, z miesiąca na miesiąc i z roku na rok.

Ponadto niektóre nawyki żywieniowe mają tendencję do wiązania się z czynnikami związanymi ze stylem życia, które mają wpływ na zdrowie. Na przykład, ktoś, kto regularnie ćwiczy, jest również bardziej skłonny do zdrowego odżywiania się. Te skojarzenia utrudniają stwierdzenie, czy to styl życia, dieta, czy też oba te czynniki mają wpływ ochronny.

Z tych i wielu innych powodów badania nad związkami między rakiem gruczołu krokowego a dietą dały sprzeczne wyniki.

Z tych i wielu innych powodów badania nad związkami między rakiem gruczołu krokowego a dietą dały sprzeczne wyniki.
images 11

napędzany przez projekt Rubicon
Niedawno naukowcy z Mayo Clinic w Rochester, MN, przeprowadzili obszerny przegląd literatury w celu przebicia się przez hałas. Swoje ustalenia opublikowali w “The Journal of the American Osteopathic Association”.

Wyraźniejszy obraz?


Według autorów najnowszych badań, istnieją pewne poszlaki wskazujące, że dieta może wpływać na ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego.

Zauważyli oni, że w krajach zachodnich występuje znacznie wyższy poziom raka gruczołu krokowego niż w krajach azjatyckich, gdzie ludzie spożywają znacznie niższy poziom nabiału.

Wyjaśniają również, że “spadek śmiertelności w Stanach Zjednoczonych w przypadku kilku powszechnych nowotworów, w tym [raka gruczołu krokowego], zbiega się ze zmniejszonym spożyciem mięsa i nabiału oraz zwiększonym spożyciem żywności pochodzenia roślinnego”.

Oczywiście korelacje te nie dowodzą, że wybory żywieniowe mogą wpływać na ryzyko wystąpienia raka gruczołu krokowego. Jak wyjaśniają autorzy, spadek śmiertelności z powodu raka może być, przynajmniej częściowo, dzięki ulepszonym badaniom przesiewowym i leczeniu nowotworów. Uważają jednak, że korelacje te zasługują na dalszą analizę.

W celu zbadania tej kwestii przeprowadzili oni przegląd odpowiednich badań, które naukowcy opublikowali w latach 2006-2017. Ogółem zbadali oni 47 badań, w których wzięło udział ponad 1 milion uczestników. Autorzy przedstawiają swoje ogólne ustalenia:

“Większość badań wykazała, że żywność pochodzenia roślinnego wiąże się ze zmniejszonym lub niezmienionym ryzykiem wystąpienia [raka gruczołu krokowego], podczas gdy żywność pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza produkty mleczne, wiąże się ze zwiększonym lub niezmienionym ryzykiem wystąpienia [raka gruczołu krokowego].

Autorzy nie stwierdzili ani wzrostu, ani spadku ryzyka zachorowania na raka gruczołu krokowego w badaniach oceniających spożycie czerwonego mięsa, białego mięsa, przetworzonego mięsa lub ryb.

Krótko mówiąc, nawet z dostępem do imponującej ilości danych, odkrycie trwałych powiązań między dietą a rakiem nadal stanowi wyzwanie.

W związku z tym autorzy uważają, że warto dokładniej zbadać potencjalny wzrost ryzyka związanego z mleczarstwem.

“W naszym przeglądzie zwróciliśmy uwagę na powód do niepokoju w związku z wysokim spożyciem produktów mlecznych. Wyniki potwierdzają również rosnącą liczbę dowodów na temat potencjalnych korzyści płynących z diety opartej na roślinach”.

Autor wiodący Dr. John Shin

Ograniczenia i przyszłość
Z każdą nauką, są ograniczenia. Po pierwsze, autorzy wyjaśniają, że nie byli w stanie przeprowadzić metaanalizy, ponieważ badania były tak różne od siebie, że nie można było ich porównać.

Autorzy przypominają również, że skojarzenie nie dowodzi istnienia związku przyczynowego, pisząc, że “dane epidemiologiczne nie mogą udowodnić związku przyczynowego, więc każda zmiana ryzyka wystąpienia [raka gruczołu krokowego] jest spowodowana skojarzeniem i podlega mylącym czynnikom”.

Inną kwestią, która prześladuje większość badań obserwacyjnych nad żywieniem, jest wycofanie z diety. Kiedy uczestnicy muszą zgłosić to, co spożyli w ciągu ostatnich dni, tygodni lub miesięcy, mogą popełniać błędy lub, być może, nawet masować prawdę.

Podobnie, rak gruczołu krokowego występuje dopiero w późniejszym okresie życia, co powoduje dalsze zamieszanie. Nie jest jasne, czy aktualna dieta danej osoby wpływa na ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego w takim samym stopniu, jak dieta sprzed 10, 20 lub 30 lat.

Ogólnie rzecz biorąc, autorzy stwierdzają, że “pomimo [….] niezgodnych wniosków znalezionych w literaturze, nasz przegląd pokazuje, że ogólnie rzecz biorąc, żywność pochodzenia roślinnego może być związana ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia [raka gruczołu krokowego], podczas gdy produkty mleczarskie mogą być związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia [raka gruczołu krokowego]”.

Jeśli nic więcej, ten przegląd pokazuje znaczne trudności w badaniu wpływu diety na zdrowie. W swojej pracy autorzy wyjaśniają, że jedną z “największych przeszkód w dziedzinie badań żywieniowych jest brak znormalizowanych metod przechwytywania i raportowania danych dotyczących diety i stylu życia”.

Bez standaryzacji trudno jest porównywać wyniki jednego badania z wynikami innego, a także powielać te wyniki.

Bez standaryzacji trudno jest porównywać wyniki jednego badania z wynikami innego, a także powielać te wyniki.
images 4

Obecnie temat żywienia i zdrowia jest popularny zarówno wśród naukowców, jak i opinii publicznej. Temat ten ma istotne znaczenie, ponieważ otyłość i cukrzyca stają się coraz bardziej powszechne.

Żywność wyraźnie odgrywa rolę w zdrowiu, ale kiedy pytania stają się konkretne – takie jak to, czy dana żywność wpływa na konkretną chorobę – wykazanie związku przyczynowego staje się o wiele trudniejsze. Nie ulega wątpliwości, że po tym nastąpi więcej badań.