Rak gruczołu krokowego: Jedzenie tej żywności może zmniejszyć ryzyko rozwoju śmiertelnej choroby.

Rak prostaty jest najczęstszym rodzajem raka rozpoznawanym u mężczyzn w Wielkiej Brytanii, według NHS. Szacuje się, że każdego roku odnotowuje się około 47 000 nowych przypadków tej choroby i 1,2 miliona nowych przypadków na całym świecie. Z tymi niepokojącymi danymi statystycznymi, jaką żywność można jeść, aby zmniejszyć swoje ryzyko?

prostata
images

Rak gruczołu krokowego rozwija się zazwyczaj powoli, a lekarze mają trudności z przewidzeniem, które nowotwory staną się agresywne, co utrudnia leczenie choroby. Szacuje się, że choroba dotyka co dziewiątego mężczyznę w ciągu całego życia. Rak gruczołu krokowego zabija obecnie więcej ludzi niż rak piersi. Jednak nowe badania wykazały, że mężczyźni, którzy jedzą określone produkty spożywcze, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego. Co to jest?

Według nowych badań, mężczyźni jedzący grzyby mogą potencjalnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego.

Naukowcy śledzili ponad 36 000 Japończyków przez okres do ćwierć wieku, znaleźli związek pomiędzy spożywaniem grzybów a niższym ryzykiem zachorowania na raka gruczołu krokowego.

Spożywanie grzybów było szczególnie korzystne dla mężczyzn po 50. roku życia, którzy spożywają dużo mięsa i produktów mlecznych, ale mało owoców i warzyw, zgodnie z wynikami pierwszego długoterminowego badania tego rodzaju opublikowanego w International Journal of Cancer.

Grzyby są szeroko stosowane w Azji, zarówno ze względu na ich wartość odżywczą, jak i właściwości lecznicze.

W badaniu uczestniczyli badacze monitorujący dwie grupy składające się w sumie z 36.499 mężczyzn w wieku od 40 do 79 lat w Miyagi i Ohsaki, Japonia, odpowiednio od 1990 i 1994 roku.

Długoterminowa obserwacja uczestników wykazała, że regularne spożywanie grzybów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego u mężczyzn, a było szczególnie istotne u mężczyzn w wieku 50 lat i starszych oraz u mężczyzn, których dieta składała się głównie z produktów mięsnych i mlecznych, przy ograniczonym spożyciu owoców i warzyw.

Analiza statystyczna danych sugeruje, że regularne spożywanie grzybów wiązało się z niższym ryzykiem zachorowania na raka gruczołu krokowego, niezależnie od ilości spożywanych owoców i warzyw oraz produktów mięsnych i mlecznych.

Główny autor badania i adiunkt, Shu Zhang z Tohoku University School of Public Health w Japonii, powiedział: “Wyniki naszych badań sugerują, że grzyby mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie ludzi.

“Badania przeprowadzone na żywych organizmach wykazały, że grzyby mogą zapobiegać rakowi gruczołu krokowego.

“Jednakże, związek pomiędzy konsumpcją grzybów a zachorowaniem na raka gruczołu krokowego u ludzi nigdy wcześniej nie był badany.

“Według naszej najlepszej wiedzy jest to pierwsze badanie kohortowe wskazujące na potencjał grzybów w zakresie profilaktyki raka gruczołu krokowego na poziomie populacji.

“Chociaż nasze badania sugerują, że regularne spożywanie grzybów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego, chcemy również podkreślić, że zdrowa i zbilansowana dieta jest o wiele ważniejsza niż napełnianie koszyka z grzybami.

rak prostaty
images 14

Uczestnicy, którzy jedli grzyby raz lub dwa razy w tygodniu, mieli o osiem procent niższe ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego w porównaniu z tymi, którzy jedli grzyby rzadziej niż raz w tygodniu, podczas gdy ci, którzy jedli grzyby trzy lub więcej razy w tygodniu, mieli 17 procent niższe ryzyko niż ci, którzy jedli grzyby rzadziej niż raz w tygodniu.